Pers

 

BNR Nieuwsradio

 

Directeur Arie Slagboom over het bouwen met hout: http://www.bnr.nl/radio/bnr-bouwmeesters/10309529/17-augustus-bouwen-met-hout . Het fragment is hier terug te luisteren. 

MiCasa bouwt houtmassiefbouw woningen door heel Nederland en heeft de eerste aardbevingsbestendige woning gebouwd in Groningen.

De Telegraaf

NAM Platform

Woensdag 22 juli sloeg wethouder Rijzebol, van de gemeente Delfzijl, in Meedhuizen de eerste paal van de nieuwe, aardbevingsbestendige woning van Arie en Bianca Brenters. Het nieuwe, vrijstaande huis wordt als een van de eerste woningen in de provincie Groningen gebouwd volgens de richtlijnen voor aardbevingsbestendig bouwen. Arie en Bianca Brenters maken gebruik van de ‘slim ontwerpen regeling’, onderdeel van de pilot Nieuwbouwregeling van NAM.

“Ik ben er trots op dat deze aardbevingsbestendige woning gebouwd wordt in onze gemeente”, stelde wethouder Rijzebol vlak voor hij de eerste paal zou slaan. “Het besluit een nieuw huis te bouwen is een goed besluit, ik heb daarvoor diep respect. Als blijkt dat een huis zoveel schade heeft, dan is nieuwbouw de beste optie.”

Lees meer

 

De Klaroen

Financieel Dagblad 24-07-2015

Algemeen Dagblad 23-07-2015

Algemeen Dagblad 21-07-2015 

Start bouw aardbevingsbestendige woning in Groningen

Op woensdag 22 juli wordt in Meedhuizen (gemeente Delfzijl) de eerste paal geslagen van een aardbevingsbestendige woning. De massief houten constructie en de versterkte fundering maken dat de woning bestand is tegen de krachten die vrijkomen tijdens een aardbeving.

De woning in Meedhuizen voldoet als een van de eerste vrijstaande woningen aan de recentelijk afgekondigde Nederlandse Praktijkrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen. De woning wordt gebouwd door MiCasa uit Alblasserdam, in opdracht van een echtpaar uit Meedhuizen. De boerderij van de opdrachtgever raakte door aardbevingen zo zwaar beschadigd, dat het met spoed gestut moest worden. De boerderij is nu in een dusdanig slechte staat dat vervanging noodzakelijk is. 
Het Meedhuizense echtpaar oriënteerde zich breed, maar koos uiteindelijk voor een massief houten woning van houtbouwspecialist MiCasa uit Alblasserdam. “Omdat hun innovatieve bouwwijze bestand is tegen aardbevingen, maar ook omdat de woningen mooi zijn. Dat laatste was voor ons ook een belangrijk argument om voor MiCasa te kiezen.”

De eerste woning

MiCasa heeft over de bouw van de woning veelvuldig contact gehad met NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij). NAM stimuleert actief dat in het aardbevingsgebied in Groningen wordt gebouwd volgens de in februari van kracht geworden ‘Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) voor aardbevingsbestending bouwen’. NAM doet dat door enerzijds technische kennis 
te bieden en anderzijds door bouwplannen financieel te ondersteunen. Geert de Wrede van NAM Nieuwbouwregeling is enthousiast over de woning die in Meedhuizen wordt gebouwd: “Er wordt gebruik gemaakt van een bijzonder systeem, dat bij mijn weten nog niet in Groningen voorkomt. Door de lichte maar wel sterke, massief houten constructie leent het 
zich uitstekend voor bouwen in een aardbevingsgebied. Met relatief eenvoudige aanpassingen is in dit geval aan de Praktijkrichtlijn voldaan. Een mooi project dat voor ons het voorbeeld van een best practice is. Voor zover wij hebben kunnen nagaan is de woning in Meedhuizen de eerste, die gebouwd wordt conform de NPR.”

Lichte constructie

Bij het bepalen van de constructie heeft MiCasa goed gekeken naar wat de bodem doet bij een aardbeving, welke krachten er vrijkomen en hoe die geremd kunnen worden. Bij een aardbeving komt niet alleen de aarde in beweging, maar ook alles wat er bovenop staat. Hoe groter de massa van een woning des te meer schade kan een aardbeving aan de constructie van het huis aanbrengen. Het voordeel van een woning met een massief houten binnenkant  is dat de totale constructie veel lichter en flexibeler is en daardoor beter bestand is tegen de krachten die bij een aardbeving vrijkomen. Ook de fundering is aangepast. Normaal rust de woning op de heipalen, die in de vaste zandlagen zijn geslagen. Bij een aardbeving kunnen de heipalen de uitzonderlijke krachten ervan niet meer opvangen. Om te voorkomen dat er dan alsnog schade ontstaat aan de constructie van het huis krijgt de woning in Meedhuizen zware betonvloeren die in staat zijn kortstondig de aardbeving op te vangen.

Heb je het gesprek gemist op BNR Nieuwsradio? Te gast Arie Slagboom directeur van MiCasa over het bouwen in hout: http://www.bnr.nl/radio/bnr-bouwmeesters/10309529/17-augustus-bouwen-met-hout