Onze balken

MiCasa lanceerde in 2010, na uitgebreid onderzoek en uitvoerige testen, het gebruik van een nieuw gelamelleerd balkprofiel. De zetting van het hout wordt op die manier verwaarloosbaar.

Van dit inzicht heeft Mi Casa gebruikgemaakt bij het ontwerpen van de nieuwe houten balken, die door het lamelleren geen krimp meer vertonen. De zetting van het hout wordt dankzij de verlijming verwaarloosbaar. De gelamelleerde balken, die we met tand en groef op elkaar stapelen, bestaan voortaan uit drie delen "Rood Noorse Den" die allemaal van een even onberispelijke, gelijke kwaliteit zijn.

Geen zettingen

Hout is een natuurlijk materiaal en zal daarom altijd werken. Door de schommeling van de luchtvochtigheid varieert immers ook de vochtigheid van het hout. Daardoor gaat het hout in de richting van de jaarringen krimpen of uitzetten. Hout varieert echter nooit in de langsrichting. 

Technische productie

Voor de dragende middenkern worden de houten planken in de langsrichting verticaal gezet en met vingerlas verlijmd tot één stabiele massieve houten plaat. Tegen de twee buitenkanten van deze stabiele plaat worden vervolgens haaks dunnere planken verlijmd. Deze drielagige plaat wordt dan tot balken verzaagd en geprofileerd met tand en groef.

Dit volledige proces – van het maken van de platen tot het profileren van de balken – vindt plaats in onze eigen ateliers. Mi Casa heeft de gebruikte lijm uitgebreid gecontroleerd. Alle producten zijn van hoge kwaliteit en gegarandeerd milieu- en mensonschadelijk. Kwaliteit blijft dus gegarandeerd bij dit nieuwe procedé.

Bovendien gebruikt Mi Casa uitsluitend gedroogd hout, waarbij de vochtigheidsgraad slechts 10 à 11% bedraagt. Het zogenaamde kraken is door gebruik van meubeldroog hout nagenoeg afwezig. Mi Casa besteedt ook veel aandacht aan de snelle plaatsing van metselwerk, ramen, beglazing en deuren, zodat de droge structuur ook in slechte weersomstandigheden behouden blijft.