Houtmassief

Dat mensen niet overal ter wereld hun huis op dezelfde manier bouwen, heeft niet alleen te maken met klimatologische omstandigheden en bouwtradities, maar ook met de aanwezigheid van grondstoffen en bouwmaterialen. Noord-Europa bijvoorbeeld heeft een traditie van bouwen met hout, een grondstof die er massaal voorhanden is. In die regio worden zowat alle woningen in massieve hout- of skeletbouw opgetrokken. Bij ons is gebakken klei of baksteen het meest voor de hand liggende materiaal, maar toch is hier massieve houtbouw in opkomst.


Massieve houtbouw

MiCasa is dé expert in massieve houtbouw. Voor de bouw van zijn woningen gebruikt MiCasa zijn unieke hoekverbinding, een gepatenteerde techniek waarbij massieve houten balken met tand en groef op elkaar worden gestapeld en in alle hoeken vast worden verbonden. Daardoor zijn er geen kruisende balken en worden de binnenmuren niet onderbroken. Op die manier kan de spouwisolatie ononderbroken doorlopen. Op de binnenmuren ziet men dan ook geen doorstekende wanden!

De cijfers spreken voor zich

Wanneer men de lambda-waarden (de hoeveelheid energie die het materiaal geleidt per eenheid volume en per tijdseenheid) van hout (0,14 W/mK) en baksteen (1 W/mK) met elkaar vergelijkt, dan blijkt dat hout zeven keer beter isoleert dan steen. Anders uitgedrukt: een baksteenmuur zou meer dan 44 cm dik moeten zijn, om dezelfde waarden te halen als een massief houten MiCasa-wand met een dikte van 6,2 cm. De verklaring hiervoor is het hoge percentage poriën (70 %) en het lage volumegewicht van hout (450 kg/m³). Deze redenering geldt niet voor houtskeletbouw, aangezien die constructie een minder groot isolerend vermogen heeft.


Hoog wooncomfort

Wie een MiCasa-woning binnenstapt, ervaart nooit een koudegevoel. De verklaring? Het menselijk lichaam geeft heel snel warmte af aan koude oppervlakken, ook als de temperatuur in die ruimte voldoende hoog is. Houten wanden zijn nooit koud. Een voorbeeld: zonnen bij temperaturen onder het vriespunt lukt perfect, maar u kan het evengoed koud hebben bij zomertemperaturen in grotten, kerken en paleizen.
De uitstekende isolatie en het feit dat hout geen warmte opslaat zorgen ervoor dat de woonruimte snel opwarmt bij koud weer, maar ook opvallend fris blijft bij warm weer. Dat verhoogt niet alleen het comfort, het spaart ook energie.


Decoratief en tijdloos

De wanden - met hun horizontale lijnen van de muurbalken - en de plafondopbouw - met zijn dragende roosteringen - zorgen voor een tijdloos en karaktervol interieur met veel decoratieve mogelijkheden.
De houten muren vragen weinig decoratie. Ze geven nooit de indruk kaal en onafgewerkt te zijn, akoestisch klinken ze nooit onaangenaam en dus heeft de bewoner meteen een warm thuisgevoel. Onze klanten spreken steeds over het vakantiegevoel dat ze iedere dag beleven in hun MiCasa-woning. Terugkeren naar hun ervaring in een traditionele constructie is geen optie meer.
Wie niet overal in de woning de balken wil zien kan steeds gipsplaten met stucwerk aanbrengen. Bovendien zijn de muurbaken van “Rood Noorse Den”. Deze houtsoort straalt meer natuurlijke warmte en charme uit in vergelijking met bijvoorbeeld inlands dennenhout zoals vuren.


Hoge natuurlijke weerstand

De natuurlijke weerstand van hout is bijzonder groot. Getuige hiervan is de houten woningen van vele honderden jaren oud. Daarbij komt dat de steeds verder op punt gestelde houtbehandelingstechnieken en de betere beschermingsproducten extra bijdragen tot de natuurlijke weerstand van massief hout. Bovendien beschermt MiCasa de massief houten buitenwanden door een gevelbekleding zoals metselwerk of beplanking.
Voor de massieve muurbalken gebruikt MiCasa uitsluitend “Rode Noorse Den” uit de meest noordelijke gebieden van Europa. Het strenge klimaat vertraagt de boomgroei en geeft het hout zo zijn voortreffelijke natuurlijke eigenschappen.De stammen worden na het vellen via het rivierennet naar de zagerijen getransporteerd. Het lange verblijf in zoet water loogt de schadelijke sappen uit het hout, zonder het hars te verwijderen. De natuurlijke duurzaamheid wordt zo nóg hoger.
Door het schommelen van de luchtvochtigheid is het hout ook beter bestand tegen krimpen en zwellen. Bovendien vernietigt de hoge temperatuur (tot 80°C) tijdens het kunstmatig drogen eventuele resten van schadelijke organismen in het hout, waardoor een lange levensduur wordt gegarandeerd en schimmels geen kans krijgen.


Gezond wonen

Het uitstekende thermische vermogen, het ontbreken van koudestraling en het vochtregulerende vermogen zijn de basiselementen om een massief houten woning onder de noemer Gezond Wonen te brengen. Bewoners van houten huizen hebben dan ook minder last van hun astma of reuma.
MiCasa kiest bij al zijn bouwmaterialen voor producten die aangepast zijn aan de filosofie van gezond wonen: Gutex-onderdakplaten, natuurgips- en spaanderplaten zonder schadelijke lijm. Ook wie volledig biologisch wil bouwen vindt in MiCasa een uitstekende bouwpartner. Het bedrijf kan, in functie van uw budget, iedere rubriek uit het lastenboek aanpassen aan uw bouwbiologische eisen.


Geen aantasting van het hout

Het constructiehout gaat gedurende 3 tot 4 weken in een oven en droogt zo bij een temperatuur van 80°C tot een vochtgehalte van 10 à 11%. De hoge temperatuur doodt alle organismen in het hout. Zodra de houten structuur gemonteerd is en bewoond wordt, schommelt het vochtgehalte nog tussen de 10 en de 13%. Die waarden zitten ver onder de schimmelgrens van 20%.


Goedkopere fundering

Een massief houten huis weegt ongeveer een derde van een traditionele bakstenen woning. De funderingen kunnen bijgevolg een eenvoudigere uitvoering krijgen. Bij het bouwen op percelen van minder goede kwaliteit bespaart de opdrachtgever derhalve aanzienlijk.Geen verhoogde brandverzekeringEen gewone opstalverzekering volstaat. De MiCasa-bouwmethode is goedgekeurd voor bouw onder het bouwbesluit en voldoet zo aan de strenge Nederlandse normen inzake constructie en brandbeveiliging. Bovendien voldoet de bouwmethode van Mi Casa bij verzekeringsmaatschappijen perfect aan de eisen van brandweerstand. Niet voor niets is MiCasa partner van Woningborg.

Of een massief houten woning sneller in vlammen opgaat dan een stenen woning? Deze vergelijking zet u wellicht aan het denken: een blad papier brandt onmiddellijk, maar het is bijna onmogelijk om een dikke telefoongids in de open haard volledig op te branden. Dit principe geldt ook voor hout. Voordat hout ontvlamt, verkoolt het en vormt het een beschermende laag tegen verder branden en het oplopen van de temperatuur. Daarom wordt hout soms ook gebruikt als brandbescherming van stalen constructies. Staal en beton verbranden niet, maar verliezen onder invloed van de hitte wel hun mechanische eigenschappen door vervorming, uitzetting en barsten.


Meerwaarde van een MiCasa woning

De massief houten woningen van Mi Casa hebben, dankzij hun gezellige en warme uitstraling en de hoge kwaliteit van de afwerking, een hoge verkoopwaarde. Makelaars vermelden bij hun advertenties vaak “MiCasa” om de meerwaarde in kwaliteit en prijs ervan te benadrukken. Het imago van MiCasa, de kwaliteiten als hoofdaannemer en de goede reputatie als het gaat om nazorg zorgen voor de 'top in houtmassiefbouw'.